Kort men intensiv lektion

Hej hej! Dålig uppdatering här, I know. Men ändå! I dag blev det lektion på Lorenzo igen. Han blev riktigt svettig haha. Vi jobbade mycket med att få honom i form och att jag skulle rida mer med sätet och höfterna än händerna. Typ göra volter utan att använda tyglarna (eller ja jag höll ju i dom men fick inte använda dem) utan att använda enbart innerskänkel + säte. Jag har fått betydligt bättre balans känner jag men det blev lite svajigt vid ett par tillfällen ändå när jag skulle typ göra en stor volt i vänster varv och sedan helt plötsligt göra en volt åt höger o.s.v. Men jag fick massor av beröm i alla fall så det var kul! :D Märks att det har hänt saker sedan jag var här sist i januari. Mina ben är hyffsat skakiga dock, hehe.

Här kommer en bild på svettig och trött häst efter passet.

Och en av stallkatterna...

Uteritt

I går red jag ut på den där andra skimmeln, ett sto, tillsammans med två andra (en instruktör och en privatryttare). Det var egentligen "inget speciellt" med ridturen men det är kul att rida ut i annan sorts natur. Det var riktigt mycket vatten på vissa ställen efter regnet som kom förra veckan. Så halva turen var typ antingen i 2cm vatten/dy eller kletig lera. Men första delen av turen var ganska torr och då blev det en hel del trav och galopp.

Vi började med att jag red i mitten av ledet och min häst ville inte alls att hästen bakom skulle gå om. Så fort den kom lite för nära började min trava framåt. Typ sökte skydd hos hästen framför. Och så lyssnade hon inte alls på när jag försökte hålla henne i skritt. Så för min del blev det väldigt mycket trav första vändan. Typ hela tiden. Tills jag kom på att jag kunde gå lite avsides och låta den bakre hästen gå förbi och sedan gå sist i stället. Då tyckte hon att det var bättre men gick då i stället skitsakta haha. Så då fick jag trava för att komma ikapp de andra i stället haha. Kände direkt att jag skulle bli trött i benen eftersom jag inte har så mycket ridmuskler än. Men konstigt nog var jag inte sååå mör efteråt. Idag däremot. Aj aj, haha. Känner mig som ett muskelknippe med all träningsvärk. Värst är nog axlarna. Eftersom jag var tvungen att hålla igen hela tiden.

Tyvärr blev det inga bilder denna gång men ska försöka skärpa mig nästa gång, som nog blir av om inte allt för lång tid. Har dessutom förlängt min resa här nere så jag stannar 1 månad till :)

Bildbomb!

Här kommer den utlovade bildbomben från ranchen! :) Kommentarer till bilderna står under (nästan) varje bild. Brukar själv bli förvirrad om kommentarer gäller bilden över eller under så lika bra att förtälja detta direkt ;)

Först lite från innan och under ridningen:
Lorenzo låg och sov i hagen när jag kom.
Konstig hand men ändå...

Och sen lite foton från stallet och hästarna som bor där :)

Spol"spiltor".
Hö.
Grepar och spadar och grejs.
Boxar.
Denna sötnos ska jag antagligen rida ut på imorgon. Ganska lik Lorre, men det är inte samma ;)
Häng i en av hagarna.
Lorenzo och Rosa.
Gulleminishettisen som jag visat upp förut. Så hiiiimla rar och snäll!
Så himla sött och trevligt föl (två år snart).
En av hagarna (här ser man även den lilla delen de har under tak. Hästarna i denna hage står oftast ute dygnet runt verkar det som. De andra står ju också "ute" fast i boxar).
Fler boxar.
Två av privathästarna (tror jag) i en annan hage.
Snygg hingst.
Stallplanen med uppbindningsplatser.
Snyggaste hästen i stallet tror jag nog. Som en sagofigur. Men gör sig inte riktigt lika snygg på bild tyvärr.
Sadelkammaren.

Ooops!

Har inte hunnit ladda upp bilderna i dag som utlovat. Men de kommer snart, så fort jag har tid!

Happy happy!

Ridningen idag gick som en dans! Fick rida Lorenzo som väntat och det kändes jättebra. Läraren sa att jag var mer avslappnad än tidigare och tyckte att jag hade utvecklats. Det är superkul, framför allt eftersom att jag bara var hemma i Sverige i fem veckor och totalt red fem gånger, varav fyra var skogsmullande mestadels på egen hand. Yeaah!

Vi började med att värma upp lite i skritt och trav, sedan lite öppnor längs med långsidorna och även lite galopp. Sedan plockade hon fram några bommar vilket var riktigt jäkla kul! Det tog ett par vändor innan jag kom ihåg hur det kändes när en häst travar över bommar. Var trots allt 17 bast sedan jag upplevde detta haha. Trodde traven skulle kännas som vanligt men tyckte det kändes som han snubblade typ. Men det gjorde han ju inte. Sedan gick det bättre när jag var beredd på de stora stegen.

Jag kände mig så stark under detta pass. Det blev bara ca 45 min men jag kände att jag orkade mycket mer än när jag var här sist vilket känns awesome! :)

Och sen måste jag bara säga det - ååhh vilken magi att få trava på en spansk häst till skillnad från en varmblodstravare haha. Både att rida lätt och att sitta ner gick hur bra som helst! Jag älskar verkligen stora hästar men måste säga att det faktiskt var skönt att rida en robust häst på ca 155 efter att ha ridit travare mellan 170-176 som har världens största trav. Med det inte sagt att jag kommer rida mindre hästar för alltid ;) Det roliga är att jag inte känner mig "stor" på Lorenzo (jag är ändå 176-177cm lång), men dte är väl för att han är just robust och kompakt och inte så "nätt". Han är absolut inte urtypen av hur man föreställer sig en spansk häst men tydligen är det väldigt olika på olika uppfödare. De flesta hästar i detta stall är spanska men de är ändå väldigt olika!

Jag tog massor av bilder idag på stallet och hästarna där, eftersom det kan vara kul att se för de som inte ridit utomlands och så. Det är ju en del som är annorlunda. Just nu är jag sjuuukt sugen på att stanna här för alltid. Eller åtminstone åka tillbaks i höst och jobba som groom. Ingen höjdarlön men åh vilken lycka det skulle vara! :)

Bilder kommer imorgon, so stay tuned!

Imorgon smäller det!

Yes! I morgon är det dags för ridtur i Spanien! Hoppas det i alla fall. Det har nämligen regnat crazy much här och det är man inte van vid i detta land. Det betyder att det är vatten överallt. Vägarna svämmar över (de har inga gatubrunnar) och vågar inte ens tänka på hur ridbanan ser ut. Sist jag var här och det regnade (mindre än denna gång) så red vi ut och det var stora vattenpölar överallt. Det rinner liksom inte undan här, inte ens på ängar och fält för det är ett annat underlag. Mer som hård sand än jord. Men hur som helst så hoppas jag att det blir någonting i alla fall! Hold your thumbs!

Kentaur

Har precis köpt ett nummer av tidningen Kentaur. Första gången jag köper den så det ska bli spännande att se hur den är. :)

I detta nummer är jag mest sugen på att läsa om "Sommarens bästa ridresor" samt "Sveriges vackraste stall". :P



Den senaste hästtidningen jag köpte (också den var det första gången jag köpte) blev jag lite besviken på. Inte pga innehållet i artikelväg, utan för att det var så himla mycket stavfel, korrfel och grammatikfel. Tycker inte att det är ok när man tar betalt för en tidning att inte leverera artiklar som håller. Vill inte skriva vilken tidning det var för jag vill inte hänga ut någon då jag själv jobbar inom journalistik/text/media.
Men jag undrar lite hur man kan ge ut en tidning med så dålig standard. Det är inte direkt gratis att skapa och ge ut en tidning, det kostar multum! Och många går inte runt. Det kanske finns folk som inte bryr sig om stavfel, kanske t.o.m. de som inte noterar dem. Men det är väldigt okreddigt i journalistvärlden i alla fall! ;)

Hur som helst hoppas jag att Kentaur ger ett bättre intryck. I övrigt är nog Hippson min favorithästtidning än så länge (men har inte läst alla som finns nuförtiden).

I Spanien nu

Nu är jag installerad i Spanien sedan ungefär ett dygn. Idag var jag och hälsade på Lorenzo och de som jobbar på ranchen där jag red sist jag var här. Det var jättekul för de verkade så glada att se mig. Ja, mest människorna då. Lorre stod och åt och var inte riktigt lika exhalterad haha, men verkade ändå som han kom ihåg mig. :) Ska rida honom igen på torsdag, ska bli superkul. Dels för att han är ganska rolig att rida och dels för att se om jag har utvecklats något på de 5 veckor som gått sedan jag var här och red honom sist.

Det har varit riktigt varmt här idag. Ca 22-23 grader och strålande sol. Så hoppas det inte blir för varmt att rida på torsdag. Haha lyxproblem minst sagt. Om man jämför med Sverige och hur jobbigt det är att frysa om tårna och behöva ha tio lager kläder på sig.

Videon

Fick en kommentar att videon inte gick att se, men nu ska den funka. Den från häromdagen alltså. Så scrolla ner och kolla om ni vill se :)

Bild och video

Här kommer en bild och en video från i tisdags :)

 
Galopp-video! Haha fortfarande lite sådär med balansen när man bryter av till trav. Har en tendens att luta mig framåt, inte så stiligt. Skyller lite på det där med travarnas stora trav ;)


Den farliga hästen, Lucy

Sitter och tittar på del ett av en dokumentär eller vad man ska säga, som handlar om d-ponnyn Lucy. Det är Hearts and horses/Jultorp ranch som har tagit sig an projektet att "tämja" den arga ponnyn Lucy. Lucy har tidigare i livet blivit illa behandlad och hennes nya ägare, som typ räddade henne som jag förstått det, kan inte hantera henne. Hon är aggressiv vilket egentligen grundar sig i en rädsla.

Hur som helst kan man kolla in flera videos och följa Lucys utveckling. Klicka på länken om du är nyfiken! :)
http://www.heartsandhorses.dk/onlinetraining/lucy/

Hearts and horses tar hand om problemhästar och har även kurser utbildningar inom horsemanship och annat skoj. De verkar vara inriktade på westernridning, vilket jag själv inte är superintresserad av, men de verkar ha stor kunskap om hur man arbetar med hästar på ett naturligt sätt. Skulle inte banga en kurs där!

Klicka på den underbara bilden nedan för att komma till deras förstasida.


Wild horses


Uteritt i solen

Åhhh idag var första gången jag ridit i år som det verkligen känts som våååår! :D Det var nice. Lite blåsigt men jag fick rida med jackan öppen och utan vantar för att det var så pass varmt. Och i skogen var det ju lä. Nice! Hade med mig en vän ut som följde med till fots. Han tog lite bilder men tyvärr blev typ alla fruktansvärt fula, på mig haha. Men det blev ett par filmsnuttar också så de ska jag nog lägga ut. Typ imorgon eller så.

Vi var ute typ en timme och det bev lite mer trav än vanligt eftersom det mesta av isen äntligen hade smält på ridvägen. Blev ett par galoppvändor också. Och lite trilskandes och testandes. Suuuck. Börjar bli lite trökigt att han ska hålla på så. Nu var det visserligen en stor maskin som höll på att böka i skogen en bit fram (typ grävskopa eller nåt) men det kändes inte som att det var det som var problemet eftersom att han gjort precis likadant när vi varit helt själva och det kan inte heller vara att han vill tillbaks till flocken för han har gjort samma när hela flocken varit ute ihop. Min teori är att han bara helt enkelt har tröttnat och vill hem. Han är ändå 23 bast och tycker väl liksom att han kan bestämma själv, haha.

Nu blir det hur som helst ingen mer ridning innan jag åker till Spanien. Men ska bli så skönt att få rida där nere där det är vår på riktigt redan! Lär kunna rida i kortärmat :)

Hästögon

<3

Inställd ridning + Spanien

Pallade inte rida idag, har varit så himla hängig de senaste dagarna. Men gör ett nytt försök på måndag! Hoppas att isen hunnit smälta ännu mer tills dess! Verkar som det ska vara plusgrader i helgen i alla fall.

Om en vecka åker jag tillbaka till Spanien igen. Stannar två veckor. Förra gången var jag där i en månad och red typ två ggr i veckan. Tror inte det blir lika intensiv ridning denna gång men 1-2 gånger ska jag väl hinna med i alla fall! Längtar! Fast mest efter vädret hehe.

Här är några favvohästbilder från sist om det är någon som har missat:


Yesterday

Igår red jag ut på Sidden ensam. Var lite spänd att han skulle testa mig igen som han gjorde sist. Trodde i så fall att det skulle ske på samma ställe eller när jag ville få honom i trav, då det var så sist. Men denna gång var det på ett annat ställe och inte i kombination av att jag krävde något av honom. Han tyckte helt enkelt bara att det var dags att vända och gå hem haha. Men det tyckte ju inte jag. Han snurrade runt och vände sig jättesnabbt ett par ggr men sedan var det nog. Han märkte att jag inte tänkte ge efter denna gång heller så det var ju skönt. Liiite nojjigt när man är ensam i skogen sådär om något skulle hända. Inte för att han skulle kasta av en med flit men min balans är ju inte den bästa. Men det gick ju bra i alla fall.

Vi fick skritta typ 30 min innan vi kom till ställe med bar mark. Där travade och galopperade vi lite fram och tillbaka på vägen och sedan skrittade vi hem igen. Sedan var han skitpigg och taktade hela vägen hem haha. På vägen från stallet är han alltid skitlat.

Denna gång var jag i princip ensam i stallet (förutom två korta vändor) och det kändes skönt att klara sig själv. Har varit lite orolig för det. Typ bara att sitta upp har liksom känts läskigt ända sedan jag började rida igen och då har det varit skönt med någon som håller i och håller emot. Men denna gång fixade jag det helt själv. Och tvekade knappt innan jag tog sats upp. Trots att Sidden var omöjlig att få att stå nära den lilla lådan eller vad man ska kallade det jag brukar hoppa upp ifrån. Proud girl!

Efter ridturen på ca 45 min släppte jag ut Sidden i hagen med sina kompisar och gav dem hö. Sedan mockade jag hans box och gjorde rent i spolspiltan där han stod uppbunden och det både hade kommit kiss och bajs. Efter detta var det precis lagom att gå till bussen hem.

Har märkt att jag är längre och längre i stallet varje gång haha. Men jag är SÅ lycklig där. Har funderat på varför egentligen. Och vad det liksom är som gör att man dras så mycket till hästar, ridning och allt runt omkring. Men jag kan inte komma fram till vad det är egentligen! Tror det måste vara magi! ;)

Min första bild från hästryggen någonsin tror jag. Haha. Fint väder var det i alla fall.

Längtaaar

Åhh längtar till mer ridning NU NU NU! Men tisdag är ju inte sååå långt bort i alla fall. Känns dock som en evighet.. Något som gör väntan något kortare än annat hästnördande. T.ex:

* Läsa ur boken "Rid i harmoni med hästen" (som är så himla braaa)
* Kolla på Ponnyakuten (nytt avsnitt ikväll!)

Sen kom jag inte på mer, haha.

Köp, köp, köp!

Solsken i hagen

Bild på hästarna i hagen, från i fredags. Sol, slask och is. Men ändå så mycket kääärlek! :)

Wohooo! (Gårdagens ridning)

Igår red jag igen. Blev då den lugnare hästen som jag skrev om. Det kändes så himla bra. Som att vi (jag och hästen) klickar på ett helt annat sätt. Den andra är fin på sitt sätt men denna känns bara som den passar mig bättre. I alla fall just nu :) Så jag ska rida honom mest ett tag och sedan varva med den andra om jag vill det. Hon är typ roligare att jobba med volten och han känns tryggare för mig just nu att rida ut på. Yeees!

Själva ridturen bestod av ca 1,5 timme i skogen med ägaren + hennes dotter. Det var mycket trevligt och det var sol ute. Det blåste ganska ordentligt men det gjorde ingenting. Det är konstigt hur man kan tycka att det är så viktgt med vädret innan man ska rida men sedan när man väl är ute så spelar det inte så stor roll. Så länge det inte vräker ner regn och är orkan då kanske ;)

Det blev ganska mycket skritt för det är fortfarande riktigt halt (läs: isbana) på många ställen. Men efter ca 20-30 min skritt så kom vi till en väg där det var helt bart. Fabulous! Då var tanken trav men det tyckte inte Sidden (min häst) så han började trilskas, antagligen ville han testa mig och se om han kunde slippa. Han är ändå 23 bast och tycker väl att han vet bäst själv hehe.. Så ja, han börjad med att typ försöka vända om, kastade upp huvudet och kastade sig bakåt. Det blev lite dålig balans på mig men jag höll mig kvar, skänklade på, använde spöet litegrann och efter typ 5 min så gav han sig. När vi väl kom igång i trav sedan då frustade han massor och verkade tycka det var riktigt kul trots allt, hehe. Sen blev det lite galopp också och lite mer trav innan vi vände om och skrittade hem över "isen".

Måste säga att denna häst har mycket trevligare gångarter faktiskt. Stoet jag har ridit har visserligen en jätteskön galopp men hon är ändå lite mer hackig och hattig i både skritt och trav. Traven är antingen jäääättesakta, jättestor och långsam eller någon slags blandning med galopp. Sidden har framförallt en lättare trav. I like! :)

Ska dit på tisdag igen. Pepp!


Here he is - Sidden! Visst ser han snäll ut? Hehe

En till..

Och här är tredje hästen som tillhör samma ägare. Blanka heter hon.

RSS 2.0