JAG HAR KÖPT EN HÄST!!!!!

Kan knappt fatta det själv men min älskade Johnny blev till salu och jag kunde inte tacka nej. Älskar den hästen så fruktansvärt mycket. Från och med nu kan ni följa oss på den nya bloggen johnnyochjag.blogg.se!
 

Färdiglastad och snart på väg mot sitt nya hem.
 
<3

Något stort på gång

Anledning till min tystnad den senaste tiden beror på att det har hänt något stort. Jag vågar inte skriva vad förrän det är helt klart men snart så. Säger bara: OMG!!!!!
 Buck Brannaman

Har ni sett dokumentären Buck som gick på SVT häromveckan? Om inte kan man fortfarande se den på SVTplay (länk). Såg den precis och måste säga att jag blev positivt överraskad. Trodde inte att den skulle vara så bramen ville se den bara för att det var hästrelaterat. Kan inte säga att jag tycker att allt han håller på med är superhumant eller att jag skulle göra likadant själv i alla lägen men jag lärde mig en hel del och blev väldigt sugen på att lära mig mer om horsemanship och det han håller på med.
 


Buck Brannaman var mentor till Robert Redford under inspelningen av "Mannen som kunde tala med hästar". Dokumentären (som endast är tillänglig i 18 dagar till på SVTplay) beskrivs såhär:
 
Buck Brannaman har utvecklat en enastående, och mycket framgångsrik metod, att hantera och träna hästar. Den går ut på att kommunicera med hästarna med hjälp av ett lyhört ledarskap och utan straff. Till vardags reser han mellan rancher, där han lär ut metoden till hästägarna. Han tillbringar större delen av året på vägen, utan sin fru och sina döttrar. Bucks barndom var osäker. En missbrukande far misshandlade honom och hans bror, och de tvingades uppträda med allehanda tricks. Vändningen kom när en fotbollstränare, efter ha sett ärren på Bucks rygg och ben, hjälpte honom att komma vidare och få en fosterfamilj.
 Ibland går det fort...

Helt plötsligt har jag tre stallplatser på g och flera hästar, haha. Håll tummarna!

Har idag provridit en fullblodsvalack på 19 år som är jättesnäll och go men lite lat. Han kan jag kanske få ha någon månad i taget och det skulle kännas skönt! Att inte ta på sig för mycket på en gång liksom. Det finns ju trots allt en liiiten risk att jag skulle känna att det blir för mycket att ha egen häst. Inte så stor risk kanske, men som sagt... väldigt liten. Haha.

Trivs bra med fullblodet och känner mig trygg med honom för han är så genomsnäll. Men samtidigt skulle jag hellre vilja ha en liiite mer framåt häst. Det var väldigt jobbigt att rida honom för att man fick ligga på hela tiden men han var skön att sitta på i alla gångarter. Jättehärlig galopp när den väl var i bra tempo. Tror säkert jag kan utvecklas med honom en del ändå.

Sen har jag ev. en annan häst på gång som jag skulle kunna bli medryttare på samt två hästar som står 10 mil härifrån som jag kanske ska åka och provrida i veckan, som jag också skulle kunna ha en kortare tid till att börja med, typ 3-4 månader eller så.

Det eviga letandet...

Jag har hittat en billig och bra stallplats! Och så fort jag hittade den började igen det smått maniska letandet av häst att fylla den med. Det går lite upp och ner och det jobbigaste är väl nästan att alla bra hästar finns så långt bort. Och det ahade ju varit enklare om man hade körkort. Men hur som helst, som det ser ut nu skulle jag kunna komma undan med runt 3000-3500 per månad inkl allt och det borde jag kunna fixa! 
 
Jag letar mest efter foderhäst som ska lånas ut kortare tid (högst 6 mån typ men gärna möjlighet till förlängning) eller häst att hyra. Någon som har några tips? Redan länsar HästNet, Bukefalos, Medryttare.nu och diverse uthyrningssajter. Men alla tips mottages tacksamt. <3
 Inte den här gången heller

Nej, det blev inget med foderhästen. Det hade blivit alldeles för dyrt och sen så var det en del andra saker som gjorde att jag tvekade. Var lite ledsen efteråt för ibland känns det liksom som att det är omöjligt! Nu var jag helt inne på att mest skrota runt ett tag och inte vara så träningsinriktad, liksom bara öva på att vara i sadeln och bygga upp balans och muskler mer.

Istället ser det ut som att hösten kommer att få bli fylld med privatlektioner för det är det enda alternativet jag har till ridning just nu. Det ger ju massor så det är ju inte fy skam egentligen om det inte hade varit för att det var så himla dyrt! Om jag vill rida en gång i veckan blir det ju iaf 2000 kr/mån och jag har visserligen inte något problem att lägga de pengarna på min ridning, men de flesta kan ju nästan ha en egen häst för de pengarna!

Här där jag bor kostar det billigaste stallet + mat och hovis minst 4 000 kr i mån. It´s crazy!! Ingen som vill dela häst?

Snart ska jag i alla fall till Spanien igen och då hoppas jag det blir lite ridning. Längtar!!


Solnedgång i Spanien, januari 2012.

Perfect Heel

Har ni sett att Perfect Sit of Sweden har kommit med en ny produkt? Perfect Heel! Jag har hört talas om deras produkter tidigare, med Perfect Sit och Perfect Shoulders men inte känt att det varit något för mig eftersom att jag redan sitter perfekt... Hahaha nä, skoja bara. Det hade varit kul att prova dem också men inget jag känner är akut just för min del, däremot skulle jag VERKLIGEN behöva få hjälp med att trampa ner hälarna mer! Skulle vara grymt kul att prova Perfect Heel pga det.
 
 
Produkten funkar så att man fäster tyngder i hälen och därför automatiskt trampar ner den mer. Man kan välja hur mycket vikt man ska ha där (upp till 900 gram) och det följer med olika tunga tyngder. Priset är 599 kronor och det är egentligen inte alls dyrt men jag känner inte att jag kan lägga de pengarna just nu. Jag rider ju inte ens regelbundet! Kanske om det blir den där foderhästen :) Om någon hör talas om någon som säljer begagnade så säg gärna till!!


Jag har kommit på att en av anledningarna att jag inte trampar ner hälen så mycket är nog för att jag har väldigt korta muskler i vaderna, det gör att benen gärna "drar ihop sig". Så rent fysiskt kan jag inte trampa ner hälen jättemycket. Men allt beror inte på det, det är nog lite vana också. 
 
Jag har läst olika "recensioner" av produkten och det verkar som att man kommer djupare i sadeln och får längre ben när man använder den. Det låter ju också toppen!
 
Så här skriver företaget själva om produkten: "Perfect Heel är en skänkelvikt vars funktion hjälper dig att komma ner i sadeln, inta en rätt position med sänkt häl och långa, avslappnade skänklar."


Töntigt med hästar?

En sak som jag har tänkt på är det här med att det skulle vara "töntigt" att hålla på med hästar. En sak är väl om typ killarna i klassen tyckte det när man gick i 4:an liksom. Men jag är fan över 30 och ändå är det fortfarande likadant! 
 
Om jag berättar för någon bekant att jag rider och håller på med hästar får jag ofta reaktionen att man inte förstår riktigt "det där med hästar" eller så. Det är lite konstigt tycker jag för att varför är det så just med hästar, inte andra djur. Om jag skulle säga att jag jobbar på hunddagis tex, då skulle ju inte folk säga "jag har aldrig förstårr det där med hundar". Haha. Det är typ mer ok att gilla hundar och katter än hästar. För det blir automatiskt töntigt med hästar. Varför?
 
Samma sak med moppe vs häst. Moppekillar som ska typ rejsa förbi när man rider ut för att visa hur tuffa de är, och anser att det är skitlöjligt att hålla på med hästar. Men det är ju betydligt mycket farligare att rida än att åka moppe, haha. Så himla töntigt när man tänker efter! Men en häst kan du ju inte dyra lika lätt som en moppe, hur duktig ryttare du än är, eftersom att hästen har en egen vilja och en extrem styrka. Blir den rädd och vill fly, ja ni hajar. Det är ju inte så att det händer på en moppe direkt.
 
Ännu en parallell man kan dra är den inom sportvärlden, hur stor skillnad det är mellan en sportgren där man "bara" är en människa som utför den. Te.x. löpning, simning, tennis, golf, you name it! När man arbetar med djur så kan ju vad som helst hända. Ändå sitter "smarta" människor och klankar ner på ridsporten och säger att hästen borde få medaljen och inte ryttaren osv. Detta har visserligen inget att göra med att hästsport skulle vara töntigt men ändå. 
 
Varför tror ni att det är så här? Är det bara okunskap? Eller att det sitter kvar från låg- och mellanstadiet då killarna (främst) tyckte det var larvigt att tjeje höll på med hästar för att det blev så "puttenuttigt" (och de själva hade svårt att visa känslor och istället valde att spela fotboll eller slåss)?
 
Jag är i alla fall stolt hästnörd!
 

Jag och Johnny (the one and only), december 2011.


SM i dressyr

Typiskt också! Jag som legat i soffan hela dagen hade glömt bort att det skulle vara webbsändningar från dressyr-SM i dag! Lyckligtvis kan man se finalen i morgon! Sändningarna visas på tidningen Ridsports hemsida för ni som är sugna! :)
 
Charlotte Haid Bondergaard tog hem förstaplatsen i kvalet, som var idag (lördag). Hon fick 69,340 procent. 1,5 procent efter henne kom Eva Ulf.
 

Charlotte & Triviant (bild från annat tillfälle).

RSS 2.0